Pieczenie jagód wpływa na zawartość polifenoli

31 października 2013, 13:13

Pieczenie czarnych jagód zmienia zawartość polifenoli - poziom niektórych z nich rośnie, innych spada.



Badanie mechanizmów insulinooporności na Evereście

15 kwietnia 2014, 13:42

Badanie przeprowadzone podczas ekspedycji na Mount Everest pokazało, w jaki sposób niski poziom tlenu w organizmie (hipoksja) wiąże się z rozwojem insulinooporności.


Po co hakerom dane o pacjentach?

19 sierpnia 2014, 09:20

Chińscy hakerzy ukradli dane dotyczące 4,5 miliona amerykańskich pacjentów zarejestrowanych w Community Health Systems. Ten i 150 innych tegorocznych przypadków kradzieży danych z amerykańskich systemów służby zdrowia pokazują, jak cenne są takie informacje.


Fruktoza silniej aktywuje ośrodki nagrody

12 grudnia 2014, 12:22

Fruktoza zwiększa odpowiedź mózgowych ośrodków nagrody na wskazówki związane z jedzeniem.


Zaczynając od hodowli, uzyskali w pełni sprawny mięsień piszczelowy

27 lutego 2015, 07:30

Hodując genetycznie zmodyfikowane komórki, naukowcy uzyskali przeszczep, który po umieszczeniu w kończynie myszy stał się w pełni funkcjonalnym mięśniem szkieletowym.


NASA udostępnia potężną bazę danych nt. klimatu

9 czerwca 2015, 17:06

NASA opublikowała szczegółowe prognozy dotyczące zmian temperatury i opadów do roku 2100. Dane pokazują globalne zmiany na szczeblu regionalnym. Powstały one dzięki wykorzystaniu 21 różnych modeli klimatycznych przy założeniu różnych scenariuszy dotyczących emisji dwutlenku węgla


Poniżej 600 metrów tylko szkody i strata czasu

1 września 2015, 05:59

Od wielu lat europejscy politycy, ekolodzy i rybacy spierają się o trałowanie na dużych głębokościach. Krytycy tej techniki połowu argumentują, że jest ona niezwykle szkodliwa dla środowiska.Najnowsze badania ponownie rozgrzały debatę.


Po komputerowym treningu mózg lepiej reguluje negatywne emocje

8 stycznia 2016, 12:29

Prosty trening komputerowy, który nie ma nic wspólnego z emocjami i uczy ignorowania rozpraszających bodźców, może zmienić mózgowe obwody regulujące emocje.


Większe spożycie ziemniaków wiąże się z wyższym ryzykiem nadciśnienia

18 maja 2016, 10:57

U dorosłych kobiet i mężczyzn większe spożycie gotowanych i pieczonych ziemniaków, piure oraz frytek wiąże się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju nadciśnienia.


BlackBerry kończy produkcję sprzętu

5 października 2016, 11:18

Kanadyjska firma BlackBerry zapowiedziała zakończenie swojej 20-letniej przygody ze sprzętem. Przedsiębiorstwo będzie zlecało firmie zewnętrznej produkcję swoich urządzeń, a samo skupi się na rozwoju oprogramowania


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy